Va rog, daca puteti sa-mi spuneti care este legea si articolul care sanctioneaza patrunderea in adresa de e-mail personala si preluarea de date, indiferent daca este persoana straina sau din familie! Parola a fost cunoscuta, la inceput, dupa care am modificat-o si a spart-o, multumesc!
Buna seara,
Eu as spune mai degraba un concurs intre art. 42 alin. 3 si 44 alin 3 din Legea 161/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice.
1. art. 44 alin 3 face referire la accesul fara drept la un sistem informatic prin incalcarea sistemului de securitate si in scopul de a obtine date informatice.
-accesul este evident din moment ce persoana respectiva a avut ulterior acces la date informatice
-fara drept este evident din moment ce dumneavoastra ati modificat parola iar aceasta oricum a utilizat mijloace ilicite (prin "spargerea" parolei) fara permisiunea proprietarului contului.
-daca s-a sustras date informatice scopul de mai sus este clar subliniat
-iar datele informatice pot consta in email-uri.
2. art 44 alin 3 face referire la preluarea efectiva de date informatice (email-uri)
Nu consider ca art. 195 din Codul penal este aplicabil. Nu in acest caz. Insa aceasta este o alta discutie.
Pentru o analiza cat mai corecta a situatie, ar trebui specificat daca se foloseste un client de mail sau un serviciu de webmail. Din descriere banuiesc ca intentia faptuitorului a fost de a accesa mesajele email stocate.
Consider ca exista un concurs de infractiuni, dar intre art.43 alin.2 din L.161 si art.195 CP privind violarea de corespondenda.
Avand in vedere ca initial faptuitorul stia parola de acces nu ne putem afla in cazul prevazut de art.43 alin.3, intrucat din punct de vedere tehnic autentificarea s-a facut corect. In cazul celei de-a doua fapte, cand parola a fost "sparta", initial ar trebui identificat modul cum a intrat in posesia parolei si ulterior incadrata fapta.
Din punct de vedere juridic nu aveti dreptate.
Daca x va acceseaza sistemul informatic fie ca a cunoscut parola fie ca a "spart-o", fara permisiunea dumneavoastra, acceseaza fara drept sistemul informatic respectiv prin incalcarea masurilor de securitate.
Ori considerati ca incalcarea masurilor de securitate exista doar in situatia utilizarii unor modalitati tehnice de identificare a parolei?
Daca raspunsul este da, atunci ar trebui si furtul prin utilizarea unei chei adevarate sa fie unul simplu si nu calificat?
Mna..
Si cred ca va referiti la art. 42 nu 43 din L161/2003, nu?
1. Da la art.42 din L161/2003 faceam referire, im cer scuze pentru greseala, dar s-a inteles ce aveam de zis :)
2. Din pacatea legea a fost pur si simplu tradusa si tradusa si prost pe deasupra, motiv pentru care se nasc foarte multe controverse si in practica si in doctrina.
3. Eu inteleg analogie pe care o faceti, dar va spun cum situatia este interpretata in practica si cum sunt indrumati procurorii/judecatorii sa interpreteze si sa aplice normele. La toate infractiunile informatice se cere expertiza tehnica de specialitate in orice situatie. In cazul in care autentificarea la contul de email s-a facut prin folosirea unui user name si al unei parole cunoscute intotdeauna s-a va concluziona raportul de expertiza cu "accesul s-a facut fara incalcarea masurilor de securite", pentru ca, din punct de vedere tehnic, autentificarea s-a făcut corect, fiind introduse datele pe care acesta le recunoaste.
Nu stiu daca sunteti familiar cu cazul Elodia, dar in speta respectiva, in momentul accesari contului de Yahoo, sotul a fost anchetat pentru violarea secretului corespondentei si pentru acces ilegal la un sistem informatic in scopul obtinerii de date informatice, si nu pentru accesul ilegal la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate.
Eu asa interpretez situatia si in principiu cam asa este si aplicata in doctrina. Din punctul meu de vedere ar trebui o lege noua care sa fie mult mai clara.